Nationale Crohn en colitis dag - 22 oktober 2012 ​

Laat je buik zien zodat personen met IBD kunnen werken zonder angst in hun buik!

 

Waver, 30 augustus 2012 - Naar aanleiding van de "Nationale Crohn en colitis dag" lanceren de 3 patiëntenverenigingen voor mensen met de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa, de campagne "Laat je buik zien!". Het doel is om het grote publiek en de werkgevers te sensibiliseren over chronische inflammatoire darmziekten (Inflammatory Bowel Diseases of IBD) zodat jongvolwassenen die aan IBD lijden, zonder angst in hun buik kunnen werken. Deze campagne wordt gesteund door Abbott.

In België lijden 30.000 mensen aan een chronische inflammatoire darmziekte. De helft van hen lijdt aan de ziekte van Crohn, de andere helft aan colitis ulcerosa. Chronische inflammatoire darmziekten komen het meest voor bij mensen tussen 15 en 30 jaar, net op het moment dat ze aan het begin van hun carrière staan of grote professionele uitdagingen aangaan.

 

"Laat je buik zien!", een mobiliserende campagne

Het grote publiek, de patiënten, familie, vrienden en professionele gezondheidsverstrekkers worden uitgenodigd om deel te nemen aan een campagne die mensen wil mobiliseren om hun steun te betuigen aan personen met de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa. Er wordt hen gevraagd een foto van hun blote buik te nemen en hun omgeving, familieleden, vrienden en collega's aan te sporen hetzelfde te doen. Het is immers vooral in de buik dat deze ziekten zich manifesteren (buikkrampen, diarree). De foto kunnen ze dan anoniem en gratis posten op www.laat-je-buik-zien.be om een mozaïek van buiken te vormen als steun aan al wie aan een chronische inflammatoire darmziekte lijdt. Deze actie zal de strijd tegen IBD verbeteren dankzij meer bewustwording rond deze progressieve en hinderlijke ziekten die al te vaak aan de basis liggen van onterechte problemen op het werk. Hoewel de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa ongeneeslijk zijn, bestaan er behandelingen die de patiënten in staat stellen hun ziekte onder controle te houden waardoor ze opnieuw een 'normaal leven' kunnen leiden en werken zonder "angst in hun buik".

 

Onterechte problemen op het werk

De IMPACT-studie toont aan dat 71% van de mensen die aan IBD lijden, vinden dat hun carrière, hun doorgroeimogelijkheden en hun salaris negatief beïnvloed worden door hun ziekte. Meer dan de helft van de ondervraagden (57%) verklaart dat de ziekte negatieve gevolgen heeft op hun professionele carrière (bij -35-jarigen gaat het zelfs om 64%.) Het is onterecht dat deze patiënten door hun ziekte problemen op hun werkplek ondervinden. Daarom ondernemen de Crohn & Colitis ulcerosa Vereniging, Darmwereld en Association Crohn-RCUH acties naar de politieke wereld en de werkgevers om deze obstakels te overwinnen. Hun oproep is drieledig:

1. op de werkplek de werkgevers en de collega's een beter inzicht geven in de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa;

2. meer flexibiliteit van de werkgevers vragen: in sommige gevallen kan een eenvoudige reorganisatie van het werk een enorm verschil maken voor de betrokkenen (bv. een bureau dichter bij de toiletten of een aangepaste en flexibele werkregeling);

3. arbeidscontracten op maat ontwikkelen, rekening houdend met afwezigheden op het werk in geval van een opstoot van de ziekte.

Professor Severine Vermeire, gastro-enteroloog in het UZ Leuven, verklaart: "Vandaag is een chronische inflammatoire darmziekte in de meeste gevallen perfect verenigbaar met een normaal leven (onderwijs, loopbaan, fysieke activiteit, seksueel en gezinsleven, vrije tijd, ...), vooral wanneer de ziekte goed beheerd en gecontroleerd wordt. Mensen die fysiek in staat zijn om te werken, moeten alle mogelijke steun en in een ideale situatie aangepaste werkomstandigheden krijgen om hen in staat te stellen hun dagelijks leven met hun ziekte te verzoenen."

Angst om ermee naar buiten te komen

De "Nationale Crohn en colitis dag", die in ons land elk jaar op 22 oktober wordt georganiseerd, draagt ertoe bij om het grote publiek en de werkgevers te sensibiliseren over chronische inflammatoire darmziekten. Deze dag komt de patiënten ten goede: zij ondervinden immers meer begrip zodra hun omgeving hun ziekte en de symptomen beter kent. Patiënten komen hier zélf niet graag mee naar buiten omdat deze symptomen (hevige buikpijn en krampen, diarree tot 20 keer per dag als de ziekte niet onder controle is, vermoeidheid, ...) niet gemakkelijk bespreekbaar zijn. "Het is vaak moeilijk om openlijk over de ziekte en haar symptomen te praten omdat het over intieme dingen gaat die je op het werk liever verzwijgt. Wie durft het aan om dit te vermelden tijdens een sollicitatiegesprek? Hoe leg je aan collega's uit dat je je soms moe of slecht voelt door deze onzichtbare ziekte? Dat je soms te laat bent of meerdere keren per dag naar het toilet moet wanneer de ziekte een opstoot kent?", stelt patiënt Tom.

Hoe deelnemen aan de strijd tegen IBD?

Ter gelegenheid van de "Nationale Crohn en colitis dag" worden het grote publiek, patiënten, familie en vrienden, professionele gezondheidsverstrekkers, politici en werkgevers dit jaar uitgenodigd om deel te nemen aan de strijd tegen chronische inflammatoire darmziekten. Hoe? Door hun buik te tonen! Plat, rond, dik, met littekens, behaard, spierwit, glad of gerimpeld ... Neem er een foto van en plaats deze anoniem en gratis op onze website: www.laat-je-buik-zien.be. De foto zal deel uitmaken van een reusachtig mozaïek van buiken die tegen eind november 2012 wordt samengesteld. Moedig vrienden, naasten, ouders, familieleden en collega's aan om hetzelfde te doen. Laten we samen handelen: doe mee aan de strijd tegen IBD zodat jonge volwassenen die aan de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa lijden, kunnen werken zonder angst in hun buik. Iedereen die mensen met de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa willen steunen, kan ook het paarse lintje dragen, het iconische symbool dat vorig jaar in België werd gelanceerd om de herkenbaarheid van de ziekten te vergroten.

 

Over de patiëntenverenigingen

 

Crohn en Colitis Ulcerosa Vereniging vzw

De Crohn en Colitis Ulcerosa Vereniging vzw (CCV vzw), opgericht in het begin van de jaren 80, beantwoordt aan een sociale behoefte om de levenskwaliteit te verbeteren van de patiënten die aan een chronische inflammatoire darmziekte (IBD) lijden. CCV heeft als voornaamste doel de IBD-patiënten correcte medische informatie te verstrekken via het driemaandelijks magazine "Crohniek" en informatiefolders. De vereniging geeft patiënten en hun omgeving ook de mogelijkheid elkaar te ontmoeten tijdens uitstappen en informatievergaderingen. Ten slotte ijvert ze voor een betere erkenning van IBD door de overheid. CCV vzw telt vandaag iets meer dan 4600 leden. Voor meer informatie: www.ccv-vzw.be.

Darmwereld vzw

De patiëntenvereniging Darmwereld vzw, opgericht in 2007, is ontstaan uit contacten rond website www.crohnsite.be die sinds 2000 bestaat. Het voornaamste doel bestaat erin correcte informatie te verspreiden via het internet en patiënten die aan darmziekten lijden, met elkaar in contact te brengen via nieuwe sociale media zoals Facebook en Twitter. Darmwereld kent vandaag een enorm succes en registreert tot 60.000 unieke bezoekers per maand. Voor meer informatie: www.crohnsite.be.

 

Association Crohn-RCUH asbl

De Association Crohn-RCUH asbl werd opgericht in 1985 en groepeert de patiënten die aan een chronische inflammatoire darmziekte (IBD) lijden. De vereniging wordt geleid door een raad van bestuur die nauw samenwerkt met een medisch en wetenschappelijk comité. Het doel is de patiënten die aan de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa (Recto-Colite Ulcéro-Hémorragique of RCUH) lijden, algemene informatie te verstrekken via een kwartaalblad en een jaarlijkse bijeenkomst, alsook hun belangen bij de overheid te behartigen. De Association Crohn-RCUH telt vandaag ongeveer 450 leden. Voor meer informatie: www.mici.be.

 

Over Abbott

Abbott is een onderneming die wereldwijd actief is in de gezondheidzorg en zich toelegt op onderzoek, ontwikkeling, productie en verkoop van medische en farmaceutische producten, inclusief voedingsmiddelen, toestellen en diagnosesystemen. De onderneming heeft bijna 91.000 mensen in dienst en verkoopt haar producten in meer dan 130 landen. Abbott stelt in België ongeveer 500 mensen tewerk in het hoofdkantoor in Waver en de twee andere vestigingen in Diegem en Jette.

De persberichten van Abbott en aanvullende informatie zijn beschikbaar op de website van de onderneming: www.abbott.be of www.abbott.com.

ABBOTT SA/NV - BE12GENL13129 - 30 AUG. 2012


Crohn & Colitis  ulcerosa Vereniging vzw (www.ccv-vzw.be) , Darmwereld vzw (www.crohnsite.be) en Association Crohn-RCUH asbl (www.mici.be)

 

Als bedrijf in de gezondheidssector engageert Abbott zich om de kwaliteit van de zorg voor personen met IBD te verbeteren. Een betere kennis en bewustwording van deze ziekten maakt daar deel van uit.

De IMPACT-studie werd in 2011 door de EFCCA (European Federation of Crohn's & Ulcerative Colitis Associations) uitgevoerd in 14 landen waaronder België (met  financiële steun van Abbott). Meer dan 500 Belgen die aan de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa lijden, hebben meegewerkt aan deze studie die tot stand kwam op initiatief van de drie Belgische verenigingen voor personen met  IBD.

PB-NationalDay2012-Crohn-.doc

DOC - 197 Kb

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.